
راهنمای نصب پمپ گریز از مرکز
پمپ گریز از مرکز ماشینی مکانیک است که به منظور انتقال سیالات مورد استفاده قرار میگیرد. در پمپ های گریز از مرکز نوین پمپ برسام، سیال به صورت گردشی درون پمپ قرار میگیرد و به وسیلهی نیروی مکانیکی جابهجا می گردد. پمپ های گریز از مرکز گزینه ی مناسبی برای انتقال آب یا مایعات رقیق با دبی زیاد هستند. همچنین در صنایع غذایی جهت پمپاژ مایعات چسبناک، از این پمپ استفاده می کنند. در این مقاله از نوین پمپ برسام قصد داریم اطلاعاتی در رابطه با راهنمای نصب پمپ گریز از مرکز در اختیار شما قرار دهیم با ما همراه باشید.
آشنایی با پمپ گریز از مرکز
پیش از راهنمایی در رابطه با نصب پمپ گریز از مرکز بهتر است با این محصول بیشتر آشنا شویم. پمپهای گریز از مرکز از جمله مهمترین ابزارهای صنعتی جهت انتقال مایعات در صنایع مختلف هستند. پمپهای سانترفیوژ به دلیل طراحی خاص، عملکرد بالا و توانایی انتقال حجم زیاد مایعات در فشارهای متفاوت، به طور گستردهای در کارخانهها، پالایشگاهها، استفاده در صنایع شیمیایی برای پمپاژ سیالات، استفاده در صنعت کشاورزی جهت آبیاری، تولید کاغذ، استفاده در صنعت آب و فاضلاب، استفاده در صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، تولید فلزات، دفع مواد زائد و انتقال فاضلاب های آپارتمانی استفاده می شوند.
همچنین از جمله مزایای پمپ های گریز از مرکز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این پمپ ها دارای قابلیت جابهجایی سیالات در حجم های بالا و فشارهای متوسط هستند.
- عملکرد پمپ های گریز از مرکز با کمترین صدا و ارتعاش انجام میشود.
- راه اندازی و نصب این پمپها بسیار سریع و آسان انجام میشود.
- در شرایط سخت آب و هوایی پمپ های گریز از مرکز بهترین عملکرد را از خود نشان میدهند.
- این پمپها قابلیت تنظیم فشار و جریان سیال را با استفاده از ورودی ها و خروجی های مختلف به وجود میآورند.
پمپ های گریز از مرکز قادرند در محدوده دمایی بسیار وسیع به فعالیت خود ادامه دهند.
اجزا پمپ گریز از مرکز
حال که با عملکرد پمپ های گریز از مرکز آشنا شدید، بهتر است اجزای به کار رفته در این پمپ و نقش هر کدام در عملکرد آن را بدانید. در ادامه به معرفی اجزای اصلی پمپ سانتریفیوژ می پردازیم:
- محفظه ی ولوت
محفظه ولوت که با نام محفظه حلزونی نیز در صنعت شناخته می شود، از اجزای مهم و ثابت در پمپ گریز از مرکز است. جمع آوری مایع خروجی از کانال های پروانه و تبدیل انرژی جنبشی آن ها به فشار وظیفه محفظه ی ولوت است.
- شفت
وظیفه انتقال نیرو یا گشتاور در پمپ های گریز از مرکز، بر عهده شفت است. این قطعه به سه گروه ثابت، مفصلی و قابل خمش تقسیم بندی میشود. شفت ها می توانند یاتاقان های جداگانه داشته باشند یا توسط یاتاقان های موتور نگه داشته شوند. در پمپ های گریز از مرکز، پروانه بر روی شفت نصب میگردد.
- یاتاقان
وظیفه اصلی یاتاقان در پمپ گریز از مرکز، نگهداری شفت و تحمل بارهای شعاعی و محوری ایجاد شده از طرف آن است. این عضو حرکت نسبی شفت را محدود می کنند و اصطحکاک میان شفت و استاتور را به حداقل ممکن می رسانند.
- کوپلینگ
در پمپهای گریز از مرکز برای اتصال دو شفت به یکدیگر از کوپلینگ استفاده میشود. کوپلینگ نقش مهمی در عملکرد صحیح پمپ دارد. برخی از کوپلینگها انعطافپذیر هستند و امکان حرکت جلو و عقب را برای شفت به وجود میآورند، که این خصوصیت به کاهش تنش و افزایش طول عمر تجهیزات کمک میکند.
- آب بندی مکانیکی
اکثر پمپ های گریز از مرکز آب بندی مکانیکی یا سیل های مکانیکی دارند. این آب بندی سبب جلوگیری از نشت مایع پمپ شده بر اثر اختلاف فشار میشود.
- پروانه
پروانه، یکی از اجزاء اصلی پمپ گریز از مرکز است. پروانه انرژی جنبشی را از موتور پمپ به سیال مورد استفاده انتقال میدهد. پروانه ها متشکل از پره هایی هستند که در زمان چرخش خود، نیروی گریز از مرکز تولید می کنند و توسط این نیرو، سیال از محفظه خود به سمت مخزن مورد نظر جابهجا میگردد.
راهنمای نصب پمپ گریز از مرکز
در بخش قبلی با پمپ گریز از مرکز آشنا شدیم و دریافتیم که از این پمپها برای جابجایی سیال در بخش های صنعتی، کشاورزی و.... مورد استفاده قرار میگیرد.
قبل از نصب پمپ گریز از مرکز باید مراحل انتخاب پمپ به دقت بررسی و انجام شود، چراکه انتخاب و نصب اشتباه پمپ گریز از مرکز علاوه بر صدمه به پمپ سبب افزایش هزینه ها در بخش تعمیر و جایگزینی پمپ مناسب خواهد شد.
دقت داشته باشید که دور موتور پمپ به صورت مستقیم بر روی راندمان آن تاثیر می گذارد. انواع پمپ گریز از مرکز توانایی کوپله شدن با دو دور موتور 1450 و 2900 دور در دقیقه را دارد که بر روی عملکرد پمپ تاثیر مستقیم می گذارد. همچنین قطر پروانه هم باید به درستی انتخاب گردد.
لوازم و تجهیزات مورد نیاز نصب پمپ گریز از مرکز
- پمپ گریز از مرکز که شامل موتور الکتریکی و پمپ است
- لوله مناسب پمپ گریز از مرکز
- شاسی پمپ از پروفیل های فولادی همچون ناودانی، نبشی، تیرآهن و یا صفحات خم کاری شده
- شاسی پمپ ساخته شده از چدن و قطعات فولادی
- فوندانسیون های بتنی
- تراز بنایی
- ورقه های نازک فلزی
- لرزه گیر های لاستیکی و یا فلزی
- اتصالات ضربه گیر بین پمپ و لوله ها
- خط کش
- فیلر و یا ابزارهای اندازه گیری
- دستگاه لیزری برای تراز کردن پمپ
نصب پمپ گریز از مرکز
نصب پمپ گریز از مرکز به علت جدا بودن پمپ و موتور و احتیاج به هم تراز کردن (شاسی کوپله کردن) آن ها، لازم است با دقت بیشتری صورت گیرد. برای قرار دادن پمپ باید قسمتی را انتخاب کرد که قابلیت دسترسی به پمپ امکان پذیر باشد، تا با این کار بتوانید پمپ را برای بازدید های دوره ای به آسانی مورد بررسی قرار داد. از سوی دیگر مطلوب است پمپ را نزدیک به منبع سیال قرار دهید.
در صورتی که برپا کردن مجموعه موتور و پمپ در محل بهره برداری با اشکال یا سهل انگاری انجام گیرد، در کوتاه مدت عملکرد پمپ دچار مشکل می شود و سایش شدیدی در اجزای داخلی پمپ اتفاق میافتد. به همین دلیل بهتر است نصب پمپ با دقت دو چندان و به وسیله ی متخصصین این حوزه انجام گیرد.
بعد از قرار دادن مجموعه پمپاژ که شامل موتور، پمپ و شاسی روی فوندانسیون می شود، باید عمل شاسی کوپله کردن انجام گیرد. این کار با کمک یک تراز بنایی و ورقه های نازک فلزی صورت می گیرد. هدف از شاسی کوپله کردن به وجود آوردن شرایط کارکرد آرام و بدون لرزش برای پمپ گریز از مرکز میباشد. به منظور دستیابی به این مهم، باید شاسی بر روی لرزه گیر های لاستیکی و یا فلزی سوار گردند و اتصالات ضربه گیر میان پمپ و لوله های مکش و رانش نصب شود.
در شاسی های چدنی و یا پروفیل های فولادی تنها باید پیچ های فوندانسیون در بتن جاسازی شود. ولی در رابطه با شاسی هایی که با جوش دادن ورقه های فولادی ساخته می شوند باید مطمئن شد که تمام گوشه کنارهای شاسی کاملا با سیمان پر گردد و حفره ای در آن نماند. پس از سفت شدن فوندانسیون بتنی لازم است تا مهره های فوندانسیون به ترتیب و تا جای ممکن سفت شود.
تراز کردن موتور و پمپ گریز از مرکز بر روی شاسی
بعضی از پمپ ها به صورت مستقیم به محرکه متصل می شوند در این پمپ ها کوپلینگ های قابل انعطاف مورد استفاده قرار میگیرد. از جمله مزایای استفاده از این قطعه واسطه میتوان به این اشاره کرد که هنگام تعمیر پمپ به باز کردن پیچ های اتصال محرکه و جابه جای آن نیازی نیست. خریداران می توانند پمپ و موتور را با هم و به صورت تراز شده سفارش دهند. در این حالت پمپ پیش از بارگیری تراز می شود، ولی با این وجود باید بعد از نصب پمپ تراز کوپلینگ مجددا بررسی گردد.
برای درستی تراز بودن کوپلینگ به آسانی می توان از یک خط کش استفاده کرد. البته اندازه گیری را می توان توسط یک فیلر و یا ابزارهای اندازه گیری کنترل کرد. بعد از این که پمپ به سامانه لوله کشی وصل شد لازم است دوباره تراز کوپلینگ مورد بررسی قرار گیرد. در رابطه با لوله کشی مسیر های ورودی و خروجی پمپ، باید به صورتی باشد که هیچ گونه تنش و یا کششی روی پمپ ایجاد نشود.
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه پمپ های گریز از مرکز صحبت کردیم و همچنین راهنمای نصب پمپ گریز از مرکز را در اختیار شما قرار دادیم. به عنوان نکته ی پایانی لازم است اضافه کنیم در زمان خرید پمپ گریز از مرکز اتا به وزن پمپ، ارتفاع پمپ، قطر لوله های ورودی و خروجی، جنس بدنه پمپ، جنس شفت و مشخصات موتور پمپ که شامل سرعت و توان آن است دقت داشته باشید.